By Mr. Giovanna Mayert | 2021-01-12

Autohistoriallinen Seura ry järjesti Lohjan Tanhuhovissa sarjassaan 23.kerran Lohjan Rompetorin. Alunperin autoharrastajien varaosien ja tarvikkeiden myyntitapahtumasta alkanut Rompetori on vuosien varrella muuttunut - vai onko?

  • Aikas alusta alkaen olen mukana ollut sieltä 90-luvulta lähtien, kertoo järjestävän Autohistoriallisen Seura ry:n yhteyshenkilö Kenneth Lemström.
  • Rompetori oli alun alkaen vain autojen ja autoilua harrastajien tapahtuma, jonne tultiin ostamaan ja vaihtamaan tavaraa mutta kyllä se on ollut alusta alkaen myös tälle porukalle tärkeä sosiaalinen tapahtuma, kertoo Lemström.
  • Nykyaika näkyy siinä että myyjien määrä on asettunut sinne 70-80 myyjän määriin kun parhaimmillaan ollaan päästy sataan myyjään.
  • Internet on suurin yksittäinen tekijä ja sitö myöten harrastajien, jotka näissä tapahtumissa vuodesta toiseen käy ikääntyminen - nuoret eivät tunnu jaksavan nähdä vaivaa tulla paikan päälle.

Alanihmiset paikalla

Rompetori kerää pitkälti samat porukat vuodesta toiseen Tanhuhoville. Jo 1990-luvulta lähtien eri tapahtumia kiertäneet Tapsa Lehtorinta Espoosta ja Tuula Mäkelä Vantaalta muistavat kyllä Rompetorin ja vastaavien lähtötilanteen.

  • Kyllä se vain niin on, että nykyään isännät jäävät kotiin kun hallitus niin sanoo, ja jos tapahtumassa ei ole varsinaisesti mitään hameväelle niin tapahtuma hiljenee entisestään, kertoo Tuula Mäkelä.
  • Kyllä täällä Lohjan Rompetorilla kuitenkin on keskivertoa paremmin se alkuperäinen autoilu nähtävillä kuin monessa muussa vastaavassa missä se kirpputorimyynti ja tuontitavara ovat valtaamassa myyntipaikat.
  • Tapahtuma on ollut pitkälti samanlainen jo monta vuotta ja sama porukka käy tapahtumassa vuodesta toiseen, kertoo Tapsa Lehtorinta. (kuvateksti Espoolainen Tapsa Lehtorinta ja vantaalainen Tuula Mäkelä käyvät Rompetorilla sekä myymisen että tapahtuman sosiaalisuuden ansiosta.)

Kävijöitä ympäri Suomea

Rompetorille on käymässä kuten monille muillekin erikoistapahtumille, myynti siirtyy helpommalle alustalle eli internettiin ja nuoret eivät jaksa nähdä vaivaa.

  • Jos on jotain myytävää niin se on helpompaa myydä netissä kuin raahata paikanpäälle johonkin tapahtumaan, sanoi useampikin tapahtumassa vieraana ollut nuorempi henkilö.
  • Näiden 25 vuoden aikana kun olen eri tapahtumissa käynyt ympäri Suomea myymässä autonosia, ovat tapahtumat muuttuneet entistä enemmän kaiken tavaran kirpputoreiksi, kertoi Lohjan Rompetorin vakiomyyjä Matti Jussila, joka oli tullut Lohjalle Porvoosta.
  • Kyllä se on niin että näissä tapahtumissa kävijöiden määrä vähenee kun ukot ei saa lupaa lähtee käymään, analysoi Matti kävijämäärien vuosittaista kehitystä. Tapasimme Rompetorilla myös nimettömänä pysytelleen nuoren parin, jotka kiertävät Rompetorin tyyppisissä tapahtumissa ympäri Suomea.
  • Riihimäeltä tänne tultiin jos sattuisi omaan hieman erilaiseen V6 Datsuniin löytymään osia.
  • Aina näistä jotain käteen sattuu jäämään mutta kyllä nämä tapahtumat ovat hiljentymään päin.

Rompetorin tulevaisuus

Autoharrastus elää ja voi hyvin Suomessa. Autohistoriallisella seuralla on yli 300 jäsentä ja toiminta on varsin aktiivista, mutta nuoria olisi aina hyvä saada lisää toimintaan. Ihmisten ajankäyttö on muuttunut viimeisten vuosien ja vuosikymmenen aikana paljon. Internet, sosiaalinen media ja kehittyvä yhteiskunta on muuttanut ihmisten sekä käyttäytymistä että asennoitumista ja valitettavan monella on nykyään ”minä, heti, minulla, helposti, rahaa” -asenne kun taas monessa perinnetapahtumassa kuten Rompetori, toivotaan että jälleen löytyisi uudelleen se ”me, joskus, meillä, työtä tehden”-asenne.