Leluauto

By Mr. Giovanna Mayert | 2021-01-16

Lasten leluista aikuisten aarteiksi

  • Näyttely on erilainen, koska meillä voi istua lättähatun kyytiin katsomaan videota rataosuudesta Lohjalla, jolle ei muuten pääse ja lapset pääset istumaan Aku Ankan autoon ja aivan nuoret lapset saavat leikkiä Emek Muovin rekoilla ja näiden lisäksi meillä on vielä täysin toimiva sähköautorata, jota kävijät saavat kokeilla, kertoo näyttelyn vastaava amanuenssi Iiris Kankaanpää. Lohjan museo ei ole pystynyt omin voimin avaamaan näin kattavaa näyttelyä, mutta onneksi alueelta löytyi useampikin yksityinen keräilijä joka antoi näyttelyyn omat keräilyarteensa. Näyttelyssä voi nähdä kokonaisen saksalaistyylisen kaupungin junineen, satoine lamppuineen ja pari tuhantisen asukkaiston arkisissa puuhissaan.
  • Kaupungin on rakentanut salolainen eläkkeellä oleva kirkkoherra Juuso Peltomäki noin kuuden vuoden aikana ja kaupunki on rakennettu mittakaavaan 1:87, kertoo näyttelyn yhteistyätaho VIHTI minilandin Jarkko Pohjola. Tarkkasilmäinen katselija voi löytää paljon yksityiskohtia kaupungista, jonka jokaisen asukkaat Juuso on itse ##maalannut ja asetellut paikoilleen, ralliautovarikkoa, kirkkoa, rautatieasemaa, hiekkarantaa yms. Suomen toinen auto tuli Lohjalle Vanhoista keräilyleluista maksetaan parhaimmillaan satoja, jopa tuhansia euroja. Oman mercedes-kokoelmansa (osan) näyttelyyn lainannut Suomen Mercedes-Benz klubin puheenjohtaja Kalevi Karusuo kertoi, kuinka hänen noin 6500 erilaisen mersun kokoelmiin mahtuu helmi 1890-luvulta.
  • Siitä autosta saisi nyt huutokaupassa 4000-7000€. Itse aloitin oman keräilyn puolittain vahingossa vuonna 1965 työni kautta ja viimeisimmät autot tilasin juuri Saksasta kahdelta eri tukkumyyjältä ja tällä kertaa kokoelmiin tulee vähän uudempia mersuja yhteensä 28 kappaletta. Mersujen lisäksi näyttelyssä on myös yksityinen kokoelma BBurago-tehtaan valmistamista urheiluautoista ja lohjalaisen yksityisen junakokoelma.
  • Oli myös hienoa saada lainaksi Espoon automuseosta heidän polkuautojaan, kertoo Iiris näyttelyn esineistöstä. Näyttelyn tavarat ovat omistajilleen rakkaita ja hinnoiltaan usein mittaamattomia, mutta kiitos museon hyvien verkostojen, on tämä näyttely nyt mahdollinen.

Emek-Muovi on valmistanut rekkoja muovista jo vuodesta 1981

Näyttelyn avajaisissa paikalla ollut yhtiön edustaja Jaana Paukkio kertoikin tarinaa, siitä miten kaikki oli lähtenyt liikkeelle Jaanan isän ideasta puoli hulluttelumielessä ja ensimmäisen Scania mallin kanssa mentiin Ruotsiin asti esittelemään ja ihme kyllä, ruotsalaiset innostuivat ja siitä asti eli vuodesta 1982 on Emek-Muovi valmistanut Scanian ja Volvon erimalleista pienoismalleja.